19:00 - City of Rhythm, Spectacol de dans contemporan @Piața Mihai Viteazul
20.30 - Connect Films: Textured Spaces Seară de film cu scurtmetraje de dans, @Piaţa Mihai Viteazul
co-prezentate de Bucharest International Dance Film Festival (BIDFF)
***Expoziția și instalația pot fi vizionate în perioada 14-17 septembrie
18.00 - City of Rhythm, Spectacol de dans contemporan @Parcul Nicolae Romanescu
19:00 – Connect Performance: MY INVISIBLE NOISY INSIDE @Teatrul Național „Marin Sorescu” (Sala I.D. Sîrbu)
***Expoziția și instalația pot fi vizionate în perioada 14-17 septembrie
17:00 - City of Rhythm, Spectacol de dans contemporan @Grădina Botanică
19.00 - Connect Performance: LA DESNUDEZ (CIA. DANIEL ABREU // Spania) @Teatrul Național „Marin Sorescu” (Sala Amza Pellea)
***Acest spectacol este destinat persoanelor peste 18 ani.
***Expoziția și instalația pot fi vizionate în perioada 14-17 septembrie
17.00 - City of Rhythm, Spectacol de dans contemporan @Piata William Shakespeare
19:00 - Connect Performance: Ramanenjana (o docu-ficțiune performativă; coregrafia Simona Deaconescu, în colaborare cu Gaby Saranouffi) @Teatrul pentru copii și tineret Colibri
20:30 - Connect Films: Timelines Seară de film cu scurtmetraje de dans @Piața William Shakespeare
curatoriată de Melissa Ramos (Dance Cinema Organisation, Sydney)
***Expoziția și instalația pot fi vizionate în perioada 14-17 septembrie
Un performance de dans contemporan, o declarație a dualității umane, o analiză personală a tot ceea ce este vizibil și invizibil, zgomotos sau liniștit, prizonier sau liber în fiecare dintre noi - s-a născut la invitația Teatrului Basca din Timișoara, în contextul Festivalului in : v z b l din toamna anului 2021, după ce coregrafa Beatrice Tudor a fost invitată să răspundă laîntrebarea Ce este invizibil pentru tine? Spectacolul a avut premiera pe 16 octombrie 2021 la
Teatrul Basca.
Performeri: Beatrice Tudor și Teodor Cauș/Lavinia Urcan
Concept: Beatrice Tudor/ text: Beatrice Tudor
Compoziție muzicală: Andrei Chifu
Sound Design: George Allen
Piesa este o propunere poetică despre a ști să te iubești pe sine. Două personaje de pe scenă indică o idee de polaritate și o călătorie de la moarte la iubire. Muzica îl însoțește pe muzician cu sunetul profund al vântului prin țevi metalice. La Desnudez (Goliciunea) vine ca răspuns la acest loc de intimitate unde răspunsurile nu se mai găsesc. Frumusețea din La Desnudez constă în ceea ce este acolo și în ceea ce se întâmplă. Uneori poate fi sublimitatea unei mâini care mângâie și transferă căldură și sudoare, poate căutând o iubire interzisă.
Performeri/Coregrafi: Daniel Abreu, Dácil González
Muzică: Tarquinio Merula, Claudio Monteverdi, Gabriel Fauré and Henry Purcell
Voce: Hugo Portas
Lighting Design: Irene Cantero
Scenografie: Daniel Abreu
Design costume: Angeles Marín
Coordonare tehnică: David Benito
Asistent de producție: Teresa Rivera
Manager: Elena Santonja – Esmanagement
Coproducători: Teatros del Canal și Festival Danzatack
Colaboratori: Auditorio de Tenerife, Centro de Danza Canal și Teatro Victoria de Tenerife
RAMANENJANA, docu-ficțiune performativă bazată pe evenimentele care au ajuns să definească „epidemia de dans” din 1863 din Madagascar contribuind la răsturnarea regimului politic, realizată de coregrafa Simona Deaconescu în colaborare cu coregrafa și activista culturală malgașă Gaby Saranouffi, a avut premiera națională pe 14 şi 15 aprilie, de la 19:30, la Centrul Național al Dansului din București (CNDB).
Îmbinând elemente performative și multimedia, realitate și ficțiune, documente de arhivă și mărturii contemporane, spectacolul, al cărui limbaj coregrafic este bazat pe o combinație între gesturi politice și dans african, se întâmplă într-un cadru relaxat, deschis dezbaterii și discuției.
Concept și coregrafie: Simona Deaconescu, Gaby Saranouffi
Dramaturgie: Simona Deaconescu
Performers: Haja Saranouffi, Simona Dabija, Maria Luiza Dimulescu
Muzica: Olombelo Ricky
Design costume: Cristina Milea
Mentor: Mathilde Monnier
Video: Simona Deaconescu, Cristian Pascariu, Carmen Tofeni
Design grafic: Victor Bartis
Regie: Corina Andrian
Performeri: Maria-Beatrice Tudor, Mariana Gavriciuc, Anastasia Grigore, George Pleșca, Maria-Luiza Dimulescu
Imagine: Cătălin Rugină
Coordonator artistic proiect: Anastasia Grigore
Grafică afiș: Bianca Milea
15:52, 2021, RO/DE
R & C: Corina Andrian
Move.Talk este o instalație video care ne invită în călătoria unui grup de artiști în Wuppertal, folosind mișcarea ca limbaj universal, facilitat de gândurile intime ale dansatorilor din România (RawDance) si Germania (Tanztheater Wuppertal „Pina Bausch” și Tanz Station - Barmer Bahnhof).
Lucrarea urmărește traseul solicitant de la repetiții până la performance-urile în strada, precum și o întâlnire unică cu orașul, văzut printr-un scurtmetraj experimental de dans numit „Dancen”.
Textured Spaces
co-prezentate de Bucharest International Dance Film Festival (BIDFF)
8 min // RO
R: Catalin Rugina, Maria Luiza-Dimulescu C: Maria Luiza-Dimulescu
Breath isi propune sa faca o incursiune critica si ironica, in ritm de dans, in universul distructiv al omului. Intr-o zi torida, in mijlocul unui camp auriu, cinci tineri raman blocati cu masina. Deodata portbagajul se deschide si povestea incepe.
9:55 min // DE
R & C: Oana Maria Moczulski
Pietà este un film de dans despre poziția femeilor în societatea est-europeană. O femeie trebuie să aibă un caracter altruist ca mamă, altfel poate fi judecată ca fiind egoistă. Pietà propune alte alternative, precum o poziție egală sau chiar inversată, în care femeia, ca mamă, nu numai că oferă, dar și primește sprijin și înțelegere.
8:31 min // RO
R: Stoica Filip, Laz Mihai
A fi înconjurat de oameni nu înseamnă a fi împreună. A fi atins nu înseamnă a fi înțeles. A fi văzut nu înseamnă să ți se poarte de grijă. Un efort pentru o conexiune care are loc cu adevărat. Împreună în singurătate.
05:18 // RO
R: Camelia Neagoe
Boot Camp este o metaforă vizuală a procesului de devenire, de părăsire treptată a copilăriei. Este o imagine a realității care se strecoară în lumea imaginarului, creând o atmosferă rigidă, claustrofobică. Este despre pragul dintre candoare iluzorie și singuratate. Oscilând între prezența reconfortantă a sinelui trecut și existența aparent goală din afara spațiului ei cunoscut, un copil devine treptat adult.
16 min // UK
R: Corina Andrian
M-am născut. M-am născut. Nu a fost alegerea mea să vin pe această lume. Dar a fost. Am fost pasivă. Pe măsură ce cresc, sunt lipsită de toate lucrurile care mă fac frumoasă, de marginile mele dure, de imperfecţiunile mele, de grimase. Sunt deposedată cu forţa. Acestea îmi aparțin. Îmi aparţin. Am ajuns săracă. Nu mai am nimic. Prin distinsul scurtmetraj de dans prettyUGLY, regizoarea de film şi performera Red-Cor invită privitorul într-un proces activ de co-creare, pentru a se privi pe sine însuși gol. Designerul de moda Kirsten Gair scoate la înaintare o colecție de haine tipărite cu imagini microscopice ale imperfecțiunilor propriului corp.
Timelines
curatoriată de Melissa Ramos (Dance Cinema Organisation, Sydney)
Rain Kencana (DE) // 13 min
Doi frați își părăsesc tatăl în noul său domiciliu din Germania. Ei pornesc într-o călătorie emoționantă prin propriul univers de amintiri al unei copilării trăite în Anatolia, dansând între această lume și cea invizibilă și dezvăluind un secret întunecat.
Jana Younes & Jens Bjerregaard (LB) // 14 min
Filmul spune povestea unui tată care începe să danseze cu soția sa pierdută. Fiica lui devine martor. Povestit într-un limbaj senzaționalist, filmul vorbeşte despre o familie care intră într-o conversație virtuală despre iubire, pierdere și memorie.
Candy Park (KR/AU) // 5 min
„Cheongchun”, adică primăvară, simbolizează în Coreea tinerețea cuiva; un moment în care trebuie să creștem, să ne găsim locul și să înflorim. Există un stereotip puternic, potrivit căruia perioada de vârf a cuiva este de obicei în jurul vârstei de 20 de ani. Urmăriți-o însă pe Candy Park (în vârstă de 20 de ani) intervievându-și mama, Hyun Min Oh, ascultându-i povestea despre imigrarea ei în Australia în anii '90, în timpul presupusei sale perioade de vârf. Cuvintele mamei devin parte din corpul fiicei.
Sue Healey (AU) // 13 min
Bazat pe viața dansatoarei Eileen Kramer, în vârstă de 108 ani, născută în 1914, în Sydney, Australia. "Doamna Orizontului" se concentrează asupra procesului lui Eileen de a desena, văzut ca strategie pentru a construi coregrafii.
Dansatoare, coregrafă, designer de costume, artistă și scriitoare. Cariera lui Eileen acoperă patru continente și un secol de creativitate. De la activitatea ei pentru prima companie de dans expresionist modern din Australia, până la viața ei în Africa, India și SUA, acest film descrie întreaga mitologie a lui Eileen Kramer.
Accesul la toate evenimentele din festival este gratuit, în limita locurilor disponibile, cu respectarea măsurilor de prevenție și protecție impuse de pandemie.
Festivalul de Dans Contemporan Connect este organizat de către Asociația Delazero, un grup de tineri artiști din domeniul artelor performative, film și muzică, care contribuie la dezvoltarea sectorului cultural românesc prin proiecte inovatoare, încurajând forme noi de exprimare artistica și accesul la cultură a unor categorii diverse de public.
Ca direcție artistică, asociația jonglează cu conceptul „de la zero”, gândind proiecte cu un strat viu, imprevizibil, adaptabil și transformabil. Propunerile noastre au ca temă prezentul social și modalitățile individuale de raportare la acesta, precum și relația dintre artist și comunitate.
Cu sprijinul: Teatrului Național „Marin Sorescu”
Parteneri instituționali: Teatrul Național „Marin Sorescu”, Teatrul pentru copii și tineret Colibri, Casa de Cultură „Traian Demetrescu”
Parteneri: Bucharest International Dance Film Festival (BIDFF), Dance Cinema Organization, Tangaj Collective
Parteneri academici: Liceul Tudor Arghezi, Liceul Energetic
Identitate vizuală: Bianca Milea