Festivalul de Dans Contemporan CONNECT a fost creat ca o călătorie prin spațiile orașului, în care dansul contemporan se oprește, (se) inspiră, animă și schimbă perspective.

  • Joi 17 Iunie 2021

11.00 – Connect Workshops (9-13 ani)

18.30, 19.30 – Connect Urban Performance  @Piața Mihai Viteazul

21.30 – Connect Performance:  Scuze, noi! @Teatrul de Vară 

22.30 – Connect Films. International Shorts: Man-made vs. Nature @Teatrul de Vară

  • Vineri 18 Iunie 2021

11.00 – Connect Workshops (14-18 ani)

18.30, 19.30 – Connect Urban Performance @ Piața William Shakespeare (TNC)

21.30 – Connect Performance:  Lux @Teatrul de Vară 

22.30 – Connect Films. International Shorts: The Pursuit of Happiness @Teatrul de Vară

  • Sâmbătă 19 Iunie 2021

14.00, 19.00 – Connect Urban Performance @ Parcul Nicolae Romanescu

21.30 – Connect Films. Romanian Shorts: Concrete Territories @Biergarten

  • Duminică 20 Iunie 2021

14.00, 19.00 – Connect Urban Performance @Parcul Nicolae Romanescu

20.30 – Connect Performance: Spectacol invitat, @Teatrul de Vară

21.30 – Connect Performance: Connecting Pleasures @Teatrul de Vară

22.30 – Connect Films: International Shorts: Moving Stories @Teatrul de Vară

Craiova se transformă, pentru câteva zile, în punctul de întâlnire dintre public și coregrafi, performeri și muzicieni inovatori. Strada, scena și marele ecran sunt locurile care îi surprind în mișcare și unde poți experimenta energia transformatoare a dansului.

CONNECT PERFORMANCES

Scuze, noi! - spectacol de dans contemporan(1h, 2018)

Bombardați constant cu informații care concurează să ne acapareze atenția prin exagerarea importanței și seriozității lor, am uitat să facem un pas în spate și să privim detașați la ceea ce se întâmplă în jurul nostru.

„Scuze noi” vom dansa tot spectacolul. Tot felul de stiluri. Vorbim despre dualitatea și ipocrizia oamenilor, despre seriozitatea și comedia din viața lor, din viața noastră. 

Nu ne excludem. Vorbim despre dansul contemporan făcut gratuit, fără sens, dramatic și alimentat uneori de clișee. Ironizăm toată mișcarea dansului minimal, conceptual și indisciplinat, fără formă, dar mai ales lipsit de fond. Dezamorsăm situațiile prin ironie, râs și ilustrarea unei realități a dansului cunoscută doar în interior. Fiecare dans construit în spectacol îl deșablonăm, îl reducem la forma inițială pentru a arăta cât de nud este în scop: fără trăiri și fără emoții.

Coregrafie și interpretare: Stoica Filip, Răzvan Rotaru

Muzica: Adrian Piciorea

Poze: Liviu Buzățel

LUX – spectacol de dans contemporan
(55 min, 2021)

Imaginează-ți că de mâine întunericul devine ilegal. Viața este sigură și confortabilă. Ești încurajat să fii sincer și deschis. Ți se oferă șansa de a crește mereu. Fiecare om are rolul lui în a atinge un scop comun: stabilitate.

Corpurile interacționează intermediat pentru o optimizarea a relațiilor interumane.
Totul e simplificat, mișcarea îți e ghidată pentru o gestionare ideală a efortului. Povara responsabilității dispare.

”Lux” este un spectacol de dans contemporan despre un sistem aparent funcțional, dar lipsit de interes și soluții reale față de problemele pe care el însuși le generează oamenilor.

Performeri/Coregrafi: Simona Dabija, Mariana Gavriciuc, Filip Stoica, Camelia Neagoe

Muzică: Adrian Piciorea

Voce: Oana Predescu

Text: Adrian Ionescu

Lighting Design: Daniel Buglea

Scenografie: Andreea Săndulescu

Design costume: Noir Morphosis

Connecting Pleasures - spectacol de dans contemporan

(55 min, 2020)

Connecting Pleasures a pornit ca o cercetare subiectivă asupra plăcerii-așa cum este percepută în mod individual de fiecare. Intervievând diferiți oameni, am colectat idei cu care am jonglat pe parcursul procesului de lucru, lăsând mai degrabă corpurile să preia și să prelucreze informația. Spectacolul este un punct de vedere personal al performerilor și trebuie asimilat ca atare.

Concept și coregrafie: Lavinia Urcan și Beatrice Tudor

Cu: Oana Antonovici, Alexandru Pîntea, Raul Lăzărescu, Beatrice Tudor

Muzica: Ovidiu Zimcea

Video: Cristian Văduva

Costume: Maria Dombrov

On the Edge of the Light

"On the Edge of the Light" este un spectacol despre sentimentele de expunere și vulnerabilitate simțite sub presiunea încadrării în normele sociale. Acea presiune venită din exterior capătă dimensiuni imense în interior și te apasă până la capătul puterii, până când ajungi să nu îți mai suporți propriul corp, propria umbră, propria lumină. 
Aduce în față momentul în care simți că nu te adaptezi, că nu te încadrezi în lumea din care totuși încerci să faci parte. 
În final, cedezi. În final, cu toții cedăm.
Rămâne însă mărturia noastră și speranța că nu suntem singuri.

Coregrafie: Teodora Tudose

Performeri: Andrei Cristea, Andrei Atabay, Duruian Dragoș

Poze: Leea Moraru

Muzica: Sarah Mn, Duruian Dragoș

Echipa: Elena Zamfirescu, Andreea Duta

CONNECT FILMS

INTERNATIONAL SHORTS: Man-made vs. Nature

Prezentate de DANCE CINEMA ORGANISATION, Curator: Melissa Ramos

KAPSULE

24:46, 2020, USA

 

R & C:  Lawrence Fung  

 

Kapsule investighează relația dintre psihologia mediului și mișcare șo selectează strategic spații distinctive pentru a ilustra perioade specifice, inclusiv copilărie, trecut, prezent, viitor și viața de apoi.

THE LAST CHILDREN

10:42, 2019, FR 

R & C: Fu Le 

 

The Last Children e un film coregrafic realizat dintr-un singur cadru, cu elevii unei scoli in ajunul închiderii ei. Cu ajutorul unei fabule metaforice, acesta e martor la desertificarea zonelor rurale si moartea satelor lor.

OUTSIDE IN

10:07, Suedia

R: Tove Skeidsvoll, Petrus Sjövik

C: Tove Skeidsvoll

Cecilia dansează într-o pădure, dar este brusc înconjurată de necunoscut. Pădurea nu este ceea ce pare a fi. În căutarea drumului pierdut, acest film este o poveste despre recuperarea propriei realități.

INTERNATIONAL SHORTS: The Pursuit of Happiness

Co-prezentate de Bucharest International Dance Film Festival

CINDERELLA GAMES

6:29, 2020, UK

R: Jessica Wright, Morgann Runacre-Temple

C: Jessica Wright, Morgann Runacre-Temple

Vrei sa trăiești fericit până la adânci bătrâneți? Găsește pantoful, întrece-ți oponenții și încadrează-te în timp pentru a-ți revendica premiul!

Un grup de concurenți se luptă într-un show competitiv, fiecare dintre ei disperați să demonstreze că sunt adevărata Cenușăreasa, pentru a câștiga propriul Fericit până la Adânci Bătrâneți.

NAVIGATION

13:30, 2020, Canada

R: Marlene Millar

C: Sandy Silvia

Desfășurându-se în spectaculoasa regiune Burren de pe coasta de vest a Irlandei, Navigation explorează actuala criză umanitară a dislocării, care e resimțită atât la nivel individual, cât și la nivel colectiv. Folosind pământul însuși pentru a explora cum navigăm pe terenuri necunoscute, teme de supraviețuire și perseverență, îndepărtare și renaștere ies la suprafață într-o interpretare nuanțată și stratificată a experienței migratorii. Ritmurile, mișcările, vocile și peisajele definesc și întruchipează această explorare cu ajutorul spectacolului oferit de zece cântăreți și dansatori și un cor de 40 de persoane.

LAZARUS

8:34, 2020, USA / Spania

R: Tuixén Benet

C: Tuixén Benet, Àngela Boix

Folosindu-se de dialogul dintre mișcare și decor, Lazarus reflectă asupra obiectificării corpului feminin în film. Faimosul citat din Edgar Allan Poe, „moartea unei femei frumoase e, fără îndoială, cel mai poetic subiect din lume”, declanșează o succesiune de căderi și redresări care se sustrag poeticului prin însăși încercarea disperată de a-l găsi.

DIVIDED WE SCROLL

5:00, 2019, UK

R: Klaas Diersman

C: Pepa Ubera

Tehnologia ne formatează creierele și ne schimbă atât mișcările fizice, cât și gândirea interioară. Divided We Scroll e o reprezentare experimentală și stranie a relațiilor intime pe care le avem cu aceste tehnologii, care au devenit obsesive, compulsive și dezbinatoare. Prin dans contemporan e explorată realitatea înfiorătoare a unei lumi constant conectate, în care datele și software-ul continuă să ne redefinească într-o rețea tehnologică din ce în ce mai complexă.

CANNING TOWN

10:27, 2020, UK

R: Fabiola Santana, Will Dickie

C: Fabiola Santana, Will Dickie

Canning Town e un film de dans filmat la lumina lămpilor stradale, surprinzând peisajul urban dezolant care curând va dispărea. Prețurile caselor continuă să crească și dezvoltatorii din Londra de Est le uzurpă constant din toate părțile. Fabiola Santana și mama sa Leah s-au mutat din Portugalia în Canning Town în 2008. În 2018 s-au mutat din nou. Filmul onorează acei zece ani printr-un dans cu forțele unirii și ale separării – între doi îndrăgostiți, o mama și fiica, o țară și continentul ei.

ROMANIAN SHORTS:  Concrete Territories

OPIA

10:04, 2020

R: Simona Dabija

C: Simona Dabija

OPIA e un scurtmetraj de dans despre viețuirea într-un spațiu ghidat de propriile reguli. E un spațiu utopic în care dansatorii funcționează și se mișcă în baza unor citate motivaționale.

CALL OF PINK

6:28, 2020

R: Denisa Anastasiu, Maria-Luiza Dimulescu, Cătălin Rugină

C: Denisa Anastasiu, Maria-Luiza Dimulescu

Putem spune cu ușurință că viața noastra e un joc, nu unul obișnuit în care poți alege povestea, imprejurimile și personajele, ci unul care vine la pachet cu oportunități și capcane, cu câștiguri și pierderi, un joc pe care suntem nevoiți să-l jucăm în fiecare secundă, un joc în care am prins rădăcini. Cateodata alegem spațiul virtual pentru a scapa din realitate, dar în final se dovedește a fi doar o cale de a evita adevăratul joc, cel al vieții de zi cu zi.

BOOT CAMP

05:18, Romania, 2019

R: Camelia Neagoe

C: Camelia Neagoe

Boot Camp este o metaforă vizuală a procesului de devenire, de părăsire treptată a copilăriei. Este o imagine a realității care se strecoară în lumea imaginarului, creând o atmosferă rigidă, claustrofobică. Este despre pragul dintre candoare iluzorie și singuratate. Oscilând între prezența reconfortantă a sinelui trecut și existența aparent goală din afara spațiului ei cunoscut, un copil devine treptat adult.

Zi(D)

04.05, 2020

R: Sabina Costinel, Eugen Curelici

C: Eugen Curelici

Ideea de bază care m-a inspirat și pe care am incercat să pun accent a fost  contrastul dintre monocromia cadrului, care aparent simbolizează un spațiu sterp, inert și lipsit de substanță, dar care în esență, de fapt are ancrasat în materia energetică memoria unor sentimente și stări sufletești ce au rămas întipărite în mijlocul acestor pereți dureros de gri și reci.

SOUP

04.50, Romania, 2019

R: Corina Andrian

C: Mariana Gavriciuc, Beatrice Tudor

Momente de intimitate declanșate de impulsuri vulnerabile spontane. Publicul este purtat printr-o călătorie efemeră dintre două prietene.

INTERNATIONAL SHORTS: Moving Stories

Prezentate de DANCE CINEMA ORGANISATION, Curator: Melissa Ramos

INSYN

14:34, Suedia

 

R&C: Klara Elenius

 

Trei prieteni locuiesc într-o suburbie scandinavă. Tensionați și blocați între vis și realitate

ANUL NOU

12:08, Romania

 

R: Corina Andrian

C: Corina Andrian, Cristina Tudor, Lia Marin, Andrei Cătălin Nistor, Alessandro Piccato

 

Reînnoirea anului întruchipează un nou început perfect idealizat, motiv pentru care omenirea a anticipat întotdeauna sosirea Anului Nou. Cu toate acestea, prima zi nouă este deja în descompunere și este veche, cu timp și pierderi acumulate. Timpul renaște anual, se maturizează, îmbătrânește și moare. 

4~

13.53, Canada

 

R: Rodrigo Campos

C: Farouche Collective

 

4 ~ este o explorare a unei lumi marcate inițial de precizia mișcării și lipsa emoției. Situat într-o lume minimalistă lipsită de viață 4 ~ se relevă prin dans contemporan, sunete neliniștitoare și imagini suprarealiste.

locații

PARTENERI ȘI SPONSORI

Accesul la toate evenimentele din festival este gratuit, în limita locurilor disponibile, cu respectarea măsurilor de prevenție și protecție impuse de pandemie.

Festivalul de Dans Contemporan Connect este organizat de către Asociația Delazero, un grup de tineri artiști din domeniul artelor performative, film și muzică, care contribuie la dezvoltarea sectorului cultural românesc prin proiecte inovatoare, încurajând forme noi de exprimare artistica și accesul la cultură a unor categorii diverse de public.

Ca direcție artistică, asociația jonglează cu conceptul „de la zero”, gândind proiecte cu un strat viu, imprevizibil, adaptabil și transformabil. Propunerile noastre au ca temă prezentul social și modalitățile individuale de raportare la acesta, precum și relația dintre artist și comunitate.


Parteneri: Opera Română Craiova, Casa de Cultură „Traian Demetrescu”, Dance Cinema Organisation, Bucharest International Dance Film Festival, Biergarten

Sponsor principal: Decathlon România

„Festivalul de Dans Contemporan Connect” este un proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național si nu reprezintă în mod necesar poziţia AFCN. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.